Geplaatst op
Door tanderosie, slijtage of een ongeluk kan de buitenzijde van een tand en kies verloren gaan. Een kroon kan in zo’n geval noodzakelijk zijn voor het herstellen van de functionaliteit van deze tand of kies. Maar wat zijn kronen nou eigenlijk en hoe gaat het plaatsen in zijn werk?
Wat is een kroon?
De kroon is een kunsttand- of kies, die als een kapje op een bestaande tand of kies wordt vastgezet. Dit kapje wordt volledig op maat gemaakt zodat deze er natuurlijk uitziet en niet opvalt.
Plaatsen of vervangen van kronen
De plaatsing van kronen en bruggen verkoopt in meerdere stappen. Hierbij zijn meerder afspraken nodig. Implantaten kunnen noodzakelijk zijn voor het plaatsen van kronen, de stappen zullen in dat geval afwijken.
1 Een stabiele basis en ruimte creëren
Voordat de tandarts een kroon kan plaatsen, moet er voldoende ruimte zijn. Hiervoor wordt onder verdoving een laagje de tand of kies afgeslepen. Een eventuele oude of versleten kroon wordt verwijderd.
Daarnaast wordt ook basis van deze kies gecontroleerd. Indien nodig worden er gaatjes gevuld en wordt er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.
2 Afdruk maken van de kaak
De tandtechnicus heeft een afdruk nodig van de kaak. De tandarts maakt hiervoor gebruik van een afdruklepel of een digitale mondscanner. De tandarts bepaalt de benodigde kleur aan de hand van enkele stalen en controleert ook je beet. Hierdoor sluit de kroon functioneel en cosmetisch aan bij de rest van je gebit.
3 Tijdelijke noodkroon
Vervolgens plaatst de tandarts een tijdelijke noodkroon (van kunststof). Met deze tijdelijke kroon kun je weer eenvoudig eten. Wel wordt aangeraden geen plakkerige etenswaren te nuttigen, anders kan de noodkroon losraken.
4 Op maat maken van de kroon
Je tandarts levert de benodigde informatie bij de tandtechnicus aan. De tandtechnicus gaat vervolgens aan de slag met het op maat maken van de kroon. Hiervoor maakt de tandtechnicus gebruik van porselein, keramiek en/of metaal, afhankelijk van de locatie in de mond.
5 Plaatsen van de kroon
Tot slot moet de kroon nog bevestigd worden in de mond, dit doet de tandarts. De tijdelijke kroon wordt verwijderd en de permanente kroon wordt bevestigd. Hierbij krijg je ook instructies mee over het onderhouden van de kroon.
Meerdere kronen of een brug?
Wanneer er meerdere kunsttanden of kiezen naast elkaar nodig zijn, kan de tandarts een brugopbouw, kunstgebit of klikgebit maken. Een brug of klikgebit worden hierbij op de oude wortels of op implantaten in de kaak vastgezet.